Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

In 1903 richtte Truckson LaFrance, een nazaat van Franse hugenoot emigranten, in Elmira (NY) een bedrijf op dat zich toelegde op het ontwerpen en maken van brandbestrijdingsapparatuur, reddingmateriaal, pompen en duikhelmen.

In 1910 begon de bouw van brandweervoertuigen. De verkoop daarvan kwam maar langzaam op gang en daarom besloot de directie om op de beschikbare chassis een grote open sportwagen te bouwen. Een model dat geschikt zou zijn voor de in de USA al vrij populaire straatraces.

De auto werd voorzien van een 14.5 lt. zes cilinder Simplex motor met een vermogen van 100 pk. en artilleriewielen. De auto kreeg als merk- en typenaam American LaFrance Simplex Speedster.

Een in 1919 gefabriceerde American LaFrance in Nederlands privé bezit meldde zich aan voor de komende Nationale Oldtimerdag en maakt deel uit van de presentatie van de ‘Belle Epoque’.

Van deze automobiel zijn er slechts een beperkt aantal gebouwd, waarvan er enkele in Europa zijn. In ons land zijn er slechts een paar modellen rijvaardig.

Het brandweerkorps van New York heeft lange tijd gereden in moderne American LaFrance brandweerwagens o.a. bij de reddingsoperatie bij de dramatische terroristische aanslag op de Twin Towers op 11 november 2009.

Nationale Oldtimerdag Lelystad

Jaarlijks op de 3e zondag (vaderdag) van juni op de Bataviahaven in Lelystad. Gratis te bezoeken. Al decennia een begrip in Lelystad!

Kantoor

Stichting Mobiel erfgoed
Fleur de Lis
Galjoen 19-26
8243 LZ Lelystad

© 2024 Stichting Mobiel erfgoed Fleur de Lis. Alle rechten voorbehouden.