Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Toen Japan in 1942 onverhoeds de Amerikaanse Stille Zuidzee haven Peal Harbour aanviel raakte de USA rechtstreeks betrokken in WO II.

De Amerikaanse regering vaardigde een decreet uit waarbij alle autoproducenten moesten stoppen met de bouw van automobielen en moesten overschakelen op oorlogsmateriaal als vrachtwagens, waterwagens, mobiele aggregaten, keukenwagens, veldgeschut, tanks, jeeps en artillerietrekkers.

Voertuigen die werden gebruikt voor de landingen in Europa zowel op Sicilië als in Normandië.

In 2020 herdachten we samen, midden in de coronatijd, 75 jaar vrijheid. Leven in vrijheid is het grootste goed.

In de komende Nationale Oldtimerdag staan we daar bij stil. Diverse geallieerde militaire voertuigen presenteren zich met merken als GMC, Chevrolet, Ford en Dodge.

Ook Packard produceerde militair materieel, vooral ambulancevoertuigen. Daarvan is een Packard Henney US Army Ambulance 1942 in het bezit van het Oorlogsmuseum in Medemblik en die komt naar het evenement.

Bij de presentatie behoort zang en muziek uit de periode ’40-’45 en dat wordt verzorgd door het zangduo ‘Swing the Mood’.

Daarnaast een VW 166 Schwimmwagen waarmee het Duitse leger kanalen, rivieren en vaarten bewaakte voor in de nachtelijke uren overstekende geallieerde troepen.

Nationale Oldtimerdag Lelystad

Jaarlijks op de 3e zondag (vaderdag) van juni op de Bataviahaven in Lelystad. Gratis te bezoeken. Al decennia een begrip in Lelystad!

Kantoor

Stichting Mobiel erfgoed
Fleur de Lis
Galjoen 19-26
8243 LZ Lelystad

© 2024 Stichting Mobiel erfgoed Fleur de Lis. Alle rechten voorbehouden.