Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Voordat de verbrandingsmotor haar intrede deed, was stoom de drijvende kracht voor automobielen, schepen en treinen. In Amerika waren het de broers Stanley die een voorname positie hadden veroverd met de productie van hun Stanley steamers. Automobielen van uitzonderlijke klasse, zowel als ontwerp en als hoogstaande techniek.

Uit die periode, tussen 1870 en 1925, zijn er enkele voertuigen bewaard gebleven, die in musea en sommige nog rijdend de 21e eeuwse bezoeker met verbazing en verwondering imponeert.

Uit het Belgische As komt een Stanley 810 Mountainwagon uit 1913. Vanuit de VS kwam deze wagen naar Europa en verbleef lange jaren in het Veluwse Dorp Oene bij een verzamelaar van door stoom aangedreven voertuigen. Van stoomtractor tot stoomcarrousel.

Daarna verhuisde de Stanley naar Marknesse in de Noordoostpolder en de volgende eigenaar bracht de stoomautomobiel naar het Vlaamse land.

In een prima conditie is de Stanley een aandachttrekker en op ieder oldtimerevenementen een graag geziene gast o.a. bij het Oldtimertreffen Lanaken en de Geleense Oldtimerparade.

Voor de jongste generatie een bijzondere ervaring dat je met de stoom van heet water een automobiel kunt voortbewegen.

In eerdere edities van de Nationale Oldtimerdag behoorde de Stanley Mountainwagon tot de winnaars in de oudste leeftijdsklasse.

Nationale Oldtimerdag Lelystad

Jaarlijks op de 3e zondag (vaderdag) van juni op de Bataviahaven in Lelystad. Gratis te bezoeken. Al decennia een begrip in Lelystad!

Kantoor

Stichting Mobiel erfgoed
Fleur de Lis
Galjoen 19-26
8243 LZ Lelystad

© 2024 Stichting Mobiel erfgoed Fleur de Lis. Alle rechten voorbehouden.