Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

In 1922 richt ingenieur Ernst Heinkel zijn eigen bedrijf op en start met de bouw van vliegtuigen voor de Lufthanse. Eerst hogesnelheid posttoestellen en uiteindelijk, in WO II, de Heinkel HE177 zware bommenwerper voor de Luftwaffe.

Na afloop van de oorlog wordt het Heinkel verboden om vliegtuigen te bouwen en begint de ontwikkeling van een kleine driewielige automobiel. Met de Heinkel Kabinenroller krijgt hij in Engeland de titel ‘The Rolls Royce of the Scooters’.

De Nationale Oldtimerdag toont een keur aan dwergautomobielen van leden van de Dwerg Auto Club Nederland (DWAC) die kort geleden een 40-jarig jubileum vierde. In het overzicht van dit type automobielen merken als Messerschmitt, BMW Isetta, Suzuki, Goggomobil, Bond, Velorex, Hanomag, Subaru en Goliath.

De Duitse merken Messerschmitt en BMW hebben van de geallieerden na afloop van de oorlog dezelfde verboden gekregen als Heinkel. Zij mochten geen producten meer produceren die voor militair gebruik konden worden ingezet.

Eind jaren ’60 kwam aan de populariteit van drie- en vierwielige automobielen een einde. Door de gestegen welvaart konden mensen grotere, duurdere automobielen kopen en daalde vraag. Dwergautomobielen hebben nu een soort cultstatus.

Nationale Oldtimerdag Lelystad

Jaarlijks op de 3e zondag (vaderdag) van juni op de Bataviahaven in Lelystad. Gratis te bezoeken. Al decennia een begrip in Lelystad!

Kantoor

Stichting Mobiel erfgoed
Fleur de Lis
Galjoen 19-26
8243 LZ Lelystad

© 2024 Stichting Mobiel erfgoed Fleur de Lis. Alle rechten voorbehouden.