Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

In het begin van de vorige eeuw kwamen er in Frankrijk diverse kleine autoproducenten op de markt. Veelal merken die na een korte tijd hun deuren moesten sluiten wegens gebrek aan financiën of die door andere grotere ondernemingen werden overgenomen. Op initiatief van een pure liefhebber van de Franse autohistorie, Fons Alkemade uit Haarlem, en met hulp van enkele collectioneurs en verkooporganisaties heeft de komende Nationale Oldtimerdag een aantal van deze vaak onbekende Franse merken te gast. Daarbij gaat het onder meer over DeDion Bouton, La Ponette, Panhard et Levassor, Deutsch & Bonnet, Peugeot Bébé, Nagant, Salmson, Amilcar, Lion Peugeot, Mathis, Rally, Rosengart, La Licorne, Delage en Bugatti.

De Franse automobielhistorie uit de periode 1896 tot en met 1920 is wat verloren geraakt bij de opkomt van de Britse en met name Amerikaanse automobielindustrie. Frans taalgebruik uit die tijd rond de autoproductie is nog terug te vinden in woorden die in de Nederlandse taal zijn ingevoerd als voiture, claxon, chauffeur, concours, monteur, remise, trottoir en carrosserie. Termen als Grand Tourismo en Grand Vitesse herinneren eveneens aan de Franse periode.

Nationale Oldtimerdag Lelystad

Jaarlijks op de 3e zondag (vaderdag) van juni op de Bataviahaven in Lelystad. Gratis te bezoeken. Al decennia een begrip in Lelystad!

Kantoor

Stichting Mobiel erfgoed
Fleur de Lis
Galjoen 19-26
8243 LZ Lelystad

© 2024 Stichting Mobiel erfgoed Fleur de Lis. Alle rechten voorbehouden.