Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

De Consolidated PBY-5A Catalina vliegboot is van Amerikaanse makelij. De ’machine’, uitgerust met twee zware stermotoren met in totaal 28 zuigers, viert dit jaar haar 75e geboortedag (1941). Een amfibisch vliegtuig dat onder het thema ‘Erfgoed dat beweegt’ past bij de Nationale Oldtimerdag. Het is een kruising tussen een vliegtuig en een boot, de romp met de vorm van een schip en daarboven een vleugeldek met een opvallende spanwijdte.

Passagiers ervaren een onbeschrijfelijk gevoel van de golven die tegen de romp slaan tijdens een waterlanding, het opspuitende water wanneer het toestel met grommende motoren vaart maakt om zich uit het water te verheffen, het fantastische uitzicht uit de panoramakoepels in het toestel en de mogelijkheid om over de schouders van de captain mee te kijken tijdens de vlucht.

Tijdens de 2e Wereldoorlog werden de Catalina’s ingezet om Duitse onderzeeboten te bestrijden en om drenkelingen van koopvaardijschepen die door Duitse torpedo’s waren getroffen op te pikken. De Catalina die tijdens de Nationale Oldtimerdag – als het weer het toestaat – en fly-pass uitvoert heeft vier vijandelijke onderzeeboten tot zinken gebracht. Na de oorlog kreeg het toestel meer vreedzame taken. Zo vloog het jarenlang als cameraplatform voor de succesvolle tv-serie ‘Flipper’.  

Video bron: Youtube – Erwin Poll

Nationale Oldtimerdag Lelystad

Jaarlijks op de 3e zondag (vaderdag) van juni op de Bataviahaven in Lelystad. Gratis te bezoeken. Al decennia een begrip in Lelystad!

Kantoor

Stichting Mobiel erfgoed
Fleur de Lis
Galjoen 19-26
8243 LZ Lelystad

© 2024 Stichting Mobiel erfgoed Fleur de Lis. Alle rechten voorbehouden.