Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Met 400 historische automobielen, klassieke rond- en platbodemschepen, roemruchte reddingboten, straattheater en 20.000 bezoekers is het evenement het grootste vrij toegankelijke eendaagse oldtimerevenement van Nederland.

Het wandelgebied tussen het opmerkelijke appartementencomplex enerzijds en het soms onstuimige water anderzijds heeft nu nog een open ambiance met opgroeiende lindebomen, zitbanken langs de promenade en met uitzicht biedende terrassen van de gevestigde horecaondernemers. Niets wijst er op dat hier de derde zondag in juni historische automobielen komen binnen rijden en hun opstelplaats zoeken, pagodetenten verrijzen, reddingssloepen liggen afgemeerd, rond- en platbodems een plekje vinden in de havenkom en muzikanten hun weg zoeken in een sfeer van gastvrijheid en genoeglijkheid. Qua aankleding, media-aandacht, optredens en catering is het evenement uniek. De deelnemers zijn gast. De bezoekers hebben vrij toegang en kunnen genieten van veteran, vintage en classic cars die ronkend en pruttelend voorbij komen, reddingsschepen met een heroïek verleden en rond- en platbodems van Nederlandse makelij.

Dit jaar biedt een primeur. Op het water zijn er voor liefhebbers van historische vaartuigen voor het eerst aandachttrekkende presentaties. Zo organiseert de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) bij het boothuis van het KNRM-reddingstation Lelystad een Historische Reddingbootdag. Diverse roemruchte reddingboten als de ‘Dorus Rijkers’ (1923), ‘Insulinde’ (1926), ‘Prins Hendrik’ (1953) en ‘Calot’ (1960) meren af en zijn te bezichtigen. Schepen die allen een verhaal meebrengen van een herkenbaar scheepsdrama of een bijbehorende indrukwekkende redding. De Vereniging Stamboek Rond- en Platbodemschepen (VSRP) organiseert in de Bataviahaven een ledenmeeting waarbij types als schokker, botter, klipper, schouw, Staverse Jol en Lemsteraak te bekijken zijn. Schepen en scheepstypen van hout en van staal, enkelen meer dan zeventig jaar oud.

Nationale Oldtimerdag Lelystad

Jaarlijks op de 3e zondag (vaderdag) van juni op de Bataviahaven in Lelystad. Gratis te bezoeken. Al decennia een begrip in Lelystad!

Kantoor

Stichting Mobiel erfgoed
Fleur de Lis
Galjoen 19-26
8243 LZ Lelystad

© 2024 Stichting Mobiel erfgoed Fleur de Lis. Alle rechten voorbehouden.