Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

De broers Wilhelm en Gustav A. Schacht (afstammend van Duitse emigranten) stonden bekend als vakbekwame koetsenbouwers toen zij in 1904 overstapten op de productie van automobielen in Cincinnati (Ohio).

Uit de Belgische Kempen komt een unieke Schacht Highwheeler Runabout K uit 1909. Eigenaar Marc Geerkens heeft een eigen collectie van zeldzame vroege Amerikaanse automobielen. De auto heeft een 18 pk. krachtige 2-cilinder motor met kettingaandrijving.

De eerste Schacht Runabout werd in 1905 gekocht door Thomas W. Hardwick, senator in het Hogerhuis voor de staat Georgia. De wagen heeft 72-inch houten wielen. Schacht schakelde in later jaren over op de productie van vrachtwagens en lorries en eindigde de productie in 1940.

Nog rijdende highwheelers zijn, zeker in Europa, een opmerkelijke verschijning.

De Nationale Oldtimerdag ziet naast de Schacht ook een IHC Motorwagon Highwheeler 1910 op de startlijst staan. Beide wagens zijn ingedeeld in de categorie ‘Belle Epoque’ waarin de beginperiode van de automobielgeschiedenis centraal staat.

Highwheelers waren vooral in gebruik op het platteland, waar ze, destijds bij gebrek aan goede wegen, zonder problemen door verwilderd struikgewas en door hoog gras konden rijden.

Nationale Oldtimerdag Lelystad

Jaarlijks op de 3e zondag (vaderdag) van juni op de Bataviahaven in Lelystad. Gratis te bezoeken. Al decennia een begrip in Lelystad!

Kantoor

Stichting Mobiel erfgoed
Fleur de Lis
Galjoen 19-26
8243 LZ Lelystad

© 2024 Stichting Mobiel erfgoed Fleur de Lis. Alle rechten voorbehouden.