Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

‘The Roaring Twenties’ in het middelpunt van de schijnwerpers

De periode van 1920 tot aan de Wallstreet Crash (1929) is een periode vol van nieuwigheden in de westerse samenleving en cultuur. Het zijn jaren van welvaart en plotselinge veranderingen. Charles Lindbergh maakt zijn eerste trans-atlantische vlucht (1927) met de ‘Spirit of St. Louis’. Art Deco geeft sturing aan design en architectuur met o.a. de Chrysler Building, het toen (gebouwd tussen 1927 en 1929) hoogste gebouw in New York aan de Lexington Avenue. Filmstudio’s zien het levenslicht zoals Metro Goldwyn Maier en Warner Brothers, stripfiguur Mickey Mouse wordt geboren (1928). Filmsterren als Rudolph Valentino en Greta Garbo flonkeren op het witte doek.  De muziekwereld beleeft de komst van Louis Armstrong en Bill Crosby en de befaamde ‘Cotton Club’. De mode wordt vanuit Europa aangestuurd met de prachtige avantgardistische ontwerpen van modeontwerpster Coco Channel. De danswereld raakt in de ban van de Charleston mede door het boek ‘The Great Gatsby’. Het is de tijd van de ‘drooglegging’ in de VS met gouden tijden voor gangster en dranksmokkelaar Al Capone die zijn oorlog voert met politie-inspecteur Elliot Ness. De sporthelden zijn de winnaars van de Olympische Spelen in Parijs (1924) en Amsterdam (1928).

Tussen 1920 en 1930 ontwikkelt de automobielindustrie in de Verenigde Staten zich in een duizelingwekkend tempo. Prachtige en fameuze automerken als Duesenberg (een rijdend kunstwerk en de duurst geveilde auto ooit), Auburn, Marmon, Stutz, Packard, Lincoln en Pierce Arrow veroveren de markt. Duur, exclusief en gericht op de welgestelden. In Europa komen Bugatti, Hispano Suiza en Isotta Fraschini de Amerikaanse limousines beconcurreren.

Een decennium dat tot de ‘Grote Depressie’ een stempel drukt op de ontwikkeling van landen en volkeren. Frivool, roemrucht, fantasierijk en avontuurlijk. Een periode die nu nostalgische gevoelens oproept, waar boeken, films en tv-programma’s aan worden gewijd. Een periode die een speciale plaats krijgt tijdens de 36e editie van de Nationale Oldtimerdag.

Nationale Oldtimerdag Lelystad

Jaarlijks op de 3e zondag (vaderdag) van juni op de Bataviahaven in Lelystad. Gratis te bezoeken. Al decennia een begrip in Lelystad!

Kantoor

Stichting Mobiel erfgoed
Fleur de Lis
Galjoen 19-26
8243 LZ Lelystad

© 2024 Stichting Mobiel erfgoed Fleur de Lis. Alle rechten voorbehouden.