Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Dit jaar zal de Nationale Oldtimerdag stilstaan bij een aantal Britse legendes zoals Jaguar en Bentley. We richten ons dan met name op de vroege periodes van beide merken.

– Walter Owen Bentley richt in 1919 – 95 jaar geleden – het nu befaamde automerk Bentley op en al in datzelfde jaar komt het eerste exemplaar op de markt van het bedrijf in Baker Street – London. Voor de 2e Wereldoorlog is Bentley vooral bekend door de bouw van succesvolle sport- en rallywagens met onder meer de victorie op het Brooklands Circuit (1921) en tijdens de 24 Uur van Le Mans. Bentley maakt naam met diverse aansprekende ontwerpen zoals de 4.5 lt. Blower Bentley (1926-1931) en de 3.5 lt. Speed Special (1936 – 1939). Rolls Royce neemt in 1933 Bentley over. Nu 75 jaar geleden verhuist de Bentley fabriek van Londen naar Crewe. Walter Owen Bentley overlijdt op 82-jarige leeftijd in 1970. De Nationale Oldtimerdag brengt een saluut met een ‘Bentley 95 Parade’.

– Sir William Lyons start in 1922 de Swallow Sidecar Company in Blackpool, gespecialiseerd in zijspanmotoren. In 1928 verhuist het bedrijf naar Coventry. In 1935 begint SS een nieuwe productielijn voor automobielen en met types als Saloon, Drop Head Coupé, cabriolet en specifieke sportwagens. Precies 80 jaar geleden wordt de naam van de onderneming omgezet in SS Cars en komt de eerste SS Jaguar op de markt voor 395,00 pond. Direct na de 2e Wereldoorlog (1945) wordt de naam om begrijpelijke redenen aangepast en wordt de type-aanduiding Jaguar de merknaam. In 1948 komt het eerste exemplaar van de Jaguar Mk V uit de fabriek rollen. In 1949 (65 jaar geleden) verschijnt de XK 120 aan het firmament, een auto die zich ontwikkelt tot een icoon in de Britse autohistorie. Tijdens de Nationale Oldtimerdag is er een ‘Eregalerij 80 Jaar Jaguar’ te zien. Jaguar en Bentley zijn tot de dag van vandaag voorname en toonaangevende automobielfabrieken in het Verenigd Koninkrijk (UK).

Deelnemers aan beide jubileumpresentaties krijgen een speciaal ontworpen ‘Certificaat van deelname’ , dat zal worden uitgereikt door de Britse Consul-Generaal in ons land, Sir John Haseltine Cameron-Webb.

Nationale Oldtimerdag Lelystad

Jaarlijks op de 3e zondag (vaderdag) van juni op de Bataviahaven in Lelystad. Gratis te bezoeken. Al decennia een begrip in Lelystad!

Kantoor

Stichting Mobiel erfgoed
Fleur de Lis
Galjoen 19-26
8243 LZ Lelystad

© 2024 Stichting Mobiel erfgoed Fleur de Lis. Alle rechten voorbehouden.